Una jornada educativa mecepera enmig de 22.063 contagis, una temperatura màxima de 13º … i en dissabte.

Al voltant d’una trentena de mestres i professors ens hem reunit al CEIP Mare de Déu del Pilar de Bonrepòs i Mirambell on normalment acostumem a fer les reunions la gent del MCEP-PV. Hui ens han acompanyat dues companyes del MCEP de Madrid i ens han explicat les seues respectives experiències que han dut a la pràctica en les seues escoles.

Marta González de Eiris, directora del CEIP Manuel Núñez Arenas, ubicat a Vallecas, ens ha exposat la seua experiència i peripècia personal al centre. Un centre, ubicat en una zona marginal, que anava perdent unitats, alumnes, i sobretot esperança… Hi havia el risc del gueto. A poquet a poquet, i amb molta feina, ha experimentat una transformació en positiu. Ja no és una escola de “marginats”, de “rebuig”. Voluntàriament, hi ha famílies que trien eixa escola per als seus fills i filles. M’han agradat, personalment, diversos aspectes, l’empoderament, la valentia, el coratge i sobretot pensar, que EL CANVI ÉS POSSIBLE. Per no parlar de la carambola d’ajuntar dos cursos en una mateixa classe i evitar o alleujar el trauma de la repetició. Prigundo. Quina gran idea!

Ana Recover, del CEIP Palomares Bajas. També ubicat en una zona d’acció preferent. Una escola que des de la seua existència ha funcionat sempre emprant les tècniques Freinet. Un grup del MCEP de Madrid es va encarregar de portar-ho a terme pels anys setanta. S’han consolidat i així s’ha quedat. Els plans de treball, és a dir, jo trie què vull fer i com m’organitze; l’assemblea, és a dir, jo participe activament com a ciutadà, la resolució de conflictes; és a dir, els conflictes s’afronten des d’una perspectiva que va més enllà del “políticament correcte” ; la cooperativa del centre, és a dir, tot alumnat té dret a tenir material decent de treball; la necessitat de la implicació de les famílies, és a dir dir, totes les famílies són benvingudes perquè les necessitem… escola freinetana en estat pur.

També ens havia d’haver acompanyat María Jesús Sanz del CEIP Ángel González, però per problemes organitzatius i de COVID no ha pogut estar. Igualment, li agraïm la seua bona predisposició.

Després de les dues intervencions, hi ha hagut debat i com no, hem arribat tard a dinar. Bastant típic en el MCEP. Ja de vesprada, l’exposició de materials. Hem estat comentant, observant i compartint impressions. Curta. Ens ha resultat curta la sessió de hui. Hem gaudit enormement. I sobretot hem desconnectat.

Finalment, des de l’organització, agraïm enormement al CEIP Mare de Déu del Pilar per la seua bona predisposició a cedir-nos les instal·lacions, a Roser i a Lluís per acollir les companyes de Madrid, a les persones externes que han volgut venir, a les companyes de Madrid per haver vingut, que en el cas de Marta ha vingut mig afònica, als nostres companys del grup, els visibles, i els no visibles hui, per tot: disseny cartell, disseny formulari, esmorzar cooperatiu… Hem de dir que hem tingut baixes internes a causa de la COVID. També, altres participants, que no són del MCEP-PV, han estat baixa. En qualsevol cas, entre tanta incertesa, després de 22.063 contagis i amb 13º graus de màxima i en dissabte…

Escrit per Àngels
Esta entrada fue publicada en MCEP del País Valencià, Sin categoría. Guarda el enlace permanente.