Crònica de la participació del MCEPPV a Cursiva: la fira del llibre i del pensament crític de la Costera

El dissabte 2 d’abril la colla del MCEPPV passàrem el dia a Xàtiva per participar de Cursiva, la Fira del llibre i del pensament crític de la Costera. Arribàrem a primera hora del matí per a muntar la nostra paradeta de llibres publicats pel MCEP junt amb la impremta escolar Freinet, que durant tot el dia es convertí en un taller on les més curioses s’acostaren per conéixer-la i fer les seues tímides impressions. Al matí escoltàrem les presentacions dels llibres: «ZOO il·lustrat» presentat per algunes de les il·lustradores presents, i «Lucha contra el capacitismo» presentat per la seua autora. En acabant totes anàrem a dinar a l’Ateneu Popular de Xàtiva on l’organització de la fira ens havia preparat un bon plat de «gaspatxo manchego» vegà fet a la valenciana. Heu de saber que la comarca de la Costera s’ubica al costat de la Canal de Navarrés, una de les comarques valencianes de la franja interior central limítrofa amb la Manxa. Aquesta ubicació, entre altres coses, ens permet tindre punts de trobada culturals entre les dues comarques. Una d’elles un plat gastronòmic que barreja el «gaspatxo manchego» amb el procediment de cuinar una paella, el resultat: gaspatxo a la valenciana.

Després de dinar, algunes descansàrem una miqueta mentre que hi hagué d’altres que aprofitaren el bon solet per a fer una miqueta de turisme pel poble i perdre’s pels carrers de l’antiga medina de Xateva, les seues places i les mil fonts. A les 17h, una miqueta amb retard, començà la presentació de llibre de l’autora Ani Pérez «Las falsas Alternativas. Pedagogía libertaria y nueva educación» on algunes companyes del MCEP participaren d’un col·loqui junt amb els nostres companys i companyes del CODERI (Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera) sobre les nostres pràctiques freinetianes als centres educatius i el significat d’aquestes en la transformació del món que ens envolta. La presentació del llibre va ser molt interessant, ja que l’autora ens plantejà qüestions de soca-rel a l’educació com ara la importància del perquè i les finalitats educatives, la relació del professorat amb les institucions escolars i el concepte o idea de la llibertat a l’educació. Al finalitzar el col·loqui tornà el fred del matí i començàrem a recollir per acomiadar-nos del dia. Gaudírem tant del dissabte que després de tota una jornada entre llibres i paraules farcides de pensament crític, quedarem en tornar-nos a vore de nou, després de les vacances de pasqua, a Xàtiva.

Esta entrada fue publicada en MCEP del País Valencià, Sin categoría. Guarda el enlace permanente.