A la fresca de Benimarfull! (MCEP-País Valencià)

Ens reunim a l’escola de Benimarfull l’11 de febrer de 2023 i fem una presentació en la qual discutirem les inquietuds que tenim en aquest moment sobre el nostre treball i la nostra vida. Roser recorda com Ferran Zurriaga va impulsar l’ensenyament en valencià i com va influir en ella tan positivament que li va fer emocionar-se i transformar-se. Rosella es presenta escaridament i ens parla dels seus reptes del dia a dia a l'IES Tavernes Blanques. Lluís va perdre el torn de paraula perquè estava mirant les magnífiques coques de l’esmorzar que ens havia preparat Rafa… és broma, s’estava ocupant de les begudes. Biel, que s’ha portat meravellosament, ha renunciat a la seua presentació, com és el seu dret. Quan va començar a treballar com a professor, Bux va tindre la sort de comptar amb l’ànim tranquil i somrient de Ferran Zurriaga, i com es va enamorar d’aquesta professió. Ildi ens conta que, encara que treballa a l’Ajuntament de Madrid, la seua formació és de professora d’anglés i espanyol; ho ha dit en valencià. Laura es va educar i treballa en un col·legi de Montserrat, però es lamenta de la gentrificació del poble i que li “han robat l’escola” perquè amb tanta burocràcia està tot massa transformat i cal demanar permís fins per a…. bo, per a tot. Miquel, que està fent una labor sorprenent amb la ràdio en el seu centre, diu que ha de barallar centímetres pel seu espai en contra de la prepotència de determinat departament que no direm ací, però que comença per o i acaba per o. No obstant això, la satisfacció que li produeix el seu treball fa que això siga això de menys. Amanda treballa a Benidoleig i ens compta la seua positiva experiència internivells, i al fil dels seus comentaris s’estableix un intercanvi d’opinions sobre els avantatges de les diferents tècniques Freinet. Rafa finalment ens comenta que la classe de diversos nivells, de primer a tercer, és una cosa lògica i natural a la seua escola de Benimarfull. Compta amb detall el seu dia a dia: els seus 20 primers minuts de lectura, l’elaboració del pla de treball en la pissarra, una estona perquè parlen de com se senten hui i després l’assemblea amb una llibreta que ells i elles elaboren. Es reparteixen les responsabilitats (1- veure l´oratge, 2- passar llista, 3- comprovar la data, 4-el reciclatge de papers i 5- la biblioteca). Per part seua, els i les majors tenen el treball de secretaria, la cooperativa, els corresponsals i la tipògrafa, encarrega de imprimir en la impremta el text lliure escollit. En una classe on es veuen tots els espais de treball, i que reflecteixen el que s’ha fet des de principi de curs, ens passa els diferents textos lliures impresos cada setmana sobre diversos temes, l’excursió a l’Albufera, sobre el Teide, els monstres, el primer dia de col·le, un banc ideal, els malsons,… es recullen tots aquests textos lliures, s’enquadernen i es fan còpies per a la correspondència escolar. A més cada setmana s’escull el millor, s’arredoneix entre tota la classe per treballar la gramàtica i l’ortografia i s’imprimeix en la impremta. També va ser molt útil i productiu utilitzar les hipòtesis fantàstiques inspirades en Rodari, o el binomi fantàstic a partir de les errades que fan diàriament a l’hora d’escriure o parlar. Així per exemple un Núvot, és un núvol que és un robot; famenco, és un mussol que balla ballet; o pugar, és l’acció de saltar i trencar el terra per clavar-se baix de terra. D’aquesta manera aprofiten per treballar les categories gramaticals i entendre els noms, les accions o els adjectius. Es donen diplomes per a reconéixer les seues habilitats apreses davant la resta com a astrònomes, geòlegues, cartògrafes, biòlogues, zoologues, etc De seguida visitarem la bassa de Blablacar, perdó, del L´Albacar, que ens ha semblat que té un enclavament meravellós: no diguem res més del menjar en l’Alqueria d’Asnar, que estava de categoria, ni de l’extraordinari ambient entre col·legues d’aquest dia tan agradable que hem passat.
Esta entrada fue publicada en MCEP del País Valencià, Sin categoría. Guarda el enlace permanente.